Urenco breidt uraniumproductie in Almelo uit met 15%

4 maanden geleden gepubliceerd

Uraniumverrijker Urenco gaat de productie in zijn Almelose fabriek met 15% uitbreiden. De bouw van een nieuwe fabriekshal start aan het einde van volgende maand, gevolgd door een tweede hal. Ondertussen heeft Urenco ook een nieuwe opslagplaats voor radioactief afval gebouwd in Almelo.

Toename in productie door Oekraïense oorlog

De productie van verrijkt uranium moet aanzienlijk verhoogd worden als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Sinds de invasie in het land, proberen Westerse landen hun zaken met Rusland, een van de grootste leveranciers van verrijkt uranium, te minimaliseren.

Voorlopige vergunning voor nieuwe afvalbergplaats

De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) heeft Urenco een voorlopige vergunning verleend voor de nieuwe opslagplaats voor radioactief afval. Er kan nog bezwaar worden ingediend tegen deze vergunning tot 12 april. Eerder gaf de ANVS al toestemming voor de bouw van de opslagplaats, omdat de vorige opslagplaats niet voldoende brandwerend was.

Kernenergie als mogelijke oplossing voor klimaatverandering

Kernenergie wordt steeds vaker gezien als mogelijke oplossing in de strijd tegen klimaatverandering vanwege de lage CO2-uitstoot. In Nederland zijn er plannen om twee nieuwe kerncentrales te bouwen, hoewel het nog niet zeker is of deze er ook daadwerkelijk komen. Het huidige stroomnet is al vol, waardoor er maar ruimte zou zijn voor één extra centrale.